Kabel-TV (alla)
Kabel-TV ingår i de gemensamma anläggningarna och in till varje fastighet finns en koaxialkabel ansluten. Föreningen har serviceavtal för kabelnätet med AT Installation. 

Operatör för kabel-TV-nätet är Tele2 som därmed också är leverantör av bredbands- och TV-tjänsterna i nätet. Tele2 kontaktas för val av önskade tjänster och respektive fastighetsägare faktureras av Tele2 för sitt eget abonnemang av bredband och kanalutbud.

Vid problem måste fastighetsägaren själv försöka utröna om felet ligger hos egen utrustning, Tele2 eller AT Installation. Föreningens serviceavtal med AT Installation gäller endast indragningen av kabeln till vägganslutningen (i sitt originalutförande). Om AT Installation rycker ut fast felet ligger i fastighetsägarens egen utrustning eller Tele2, så debiteras fastighetsägaren.

Vattenledningar med vattenmätare (alla)
Fastigheterna längs Törners väg är via samfällighetens ledningar kopplade till Lidingö stads kallvattenledningar. Staden har 3 st huvudserviser placerade längs Törners väg. Staden ansvarar också  för 20 st huvudvattenmätare placerade i 15 av fastigheterna. Placeringen kan variera mellan garage, förråd eller tvättstuga. De 20 huvud- vattenmätarnas  placering och vilka fastigheter de förser med kallvatten finns i bifogad sammanställning. 

I samtliga hus finns en undervattenmätare som visar respektive fastighets förbrukning. Dessa mätare ingår i samfällighetens gemensamhetsanläggning för kallvatten.

Varje fastighet betalar för sin egen vattenförbrukning. När det i slutet av september är dags för avläsning av den egna mätaren så skickar styrelsen ut ett meddelande till varje hushåll. Medlemmarna ansvarar sedan för att läsa av sin egen förbrukning och meddela mätarställningen till styrelsen i anmodad tid. 

De hushåll som också har en eller två huvudvattenmätare får några veckor senare information från Lidingö stad om hur den mätarställningen ska inrapporteras.
  
Kostnaden för kommunens vattenavgift samt den egna förbrukningen betalas sedan i enlighet med de halvårsvisa fakturorna från föreningen.

Dagvattenledningar med brunnar (alla)
Det finns dagvattenledningar med brunnar inom området som går till stadens uppsamlingsbrunnar och vidare ut i stadens ledningsnät. Brunnar som ansluter till systemet är brunnar på parkeringsplatser, gångvägar och vid stuprör från bostadshus. Dessa underhålls av föreningen och styrelsen ansvarar för frekvens, insats och upphandling. Vid den årliga städdagen kan föreningens medlemmar engageras med att med skopa rensa vissa brunnar. Fastighetsägare som har spolbrunn på tomt är ansvariga för att hålla dessa tillgängliga för underhåll. 
Statuskontroll utfördes genom spolning och filmning under 2023/2024.

Spillvattenledningar (alla)
Dessa leder avloppsvatten från samtliga fastigheter på Törners väg. Det ingår stamledningar från de enskilda fastigheternas anslutning under bottenplattan ut till anslutningspunkten för stadens ledningsnät som går vidare till Käppala reningsverk. Styrelsen ansvarar för att statuskontroll, underhåll och förnyelse genomförs enligt anläggningens underhållsplan. Om det blir stopp i avloppet måste boende klarlägga om det är stopp i den enskilde fastighetsägarens rör eller i föreningens gemensamma rör. Om stoppet är i egen ledning så ligger ansvaret för rensning på fastighets- ägaren. Om stoppet verkar ligga utanför egen fastighet (kontrollera om grannarna också har problem) så ska du snarast kontakta styrelsen för åtgärd. Fastighetsägare som har spolbrunn på tomt, i garage eller förråd är ansvarig för att hålla dessa tillgängliga för underhåll. Statuskontroll utfördes genom spolning och filmning under 2023/2024.

Hängrännor med stuprör på bostadsbyggnaderna (alla)
I gemensamhetsanläggningen ingår hängrännor, stuprör och fästdon för dessa på bostadsbyggnaderna. Samfällighetsföreningen har ansvar för rengöring, underhåll och förnyelse men av kostnadsbesparande skäl organiseras och utförs så mycket som möjligt av det praktiska arbetet av respektive radhusby och parhus t.ex i samband med föreningens städdagar. 

Varje fastighetsägare bör ha uppsikt över sin del av anläggningen så att  den kan hållas i gott skick och även regelbundet kontrollera att vattnet från stuprören fritt kan passera ned i dagvattenbrunnen via en lövsil alternativt  ledas bort från huset. I samband med att arbete utförs på tak och/eller fasad uppmanas fastighetsägare att samtidigt passa på att inspektera egna och intilliggande grannes hängrännor så långt det är möjligt. Löv och andra växtdelar rensas bort om möjligt.

Garage/garagelängor/garageportar (bygemensamt)
Gemensamt för respektive radhusby är garagelängor med förråd, eluttag och belysning, samt soprum med tillhörande installationer. Garagebyggnaderna ägs , liksom de övriga anläggningarna , gemensamt av de fastigheter som ingår i respektive anläggningsbeslut och försäkras av samfällighetsföreningen. Varje radhusägare disponerar en garageplats samt ansvarar för att dess innehåll är försäkrat. 

OBSERVERA att elanläggningen i garagelängorna inte är dimensionerad för laddning av el- eller elhybridbil. 
Varje fastighetsägare kan för närvarande belasta med ca 500 W vilket ungefär motsvarar en motorvärmare eller en mindre kupévärmare.  Läs mer om säker laddning i Elsäkerhetsverkets broschyrer bifogade här på hemsidan och ta gärna reda på mer på internet. 

Årsstämman 2007 beslutade "att varje by ska besluta huruvida det ska bytas portar, åtgärda de befintlaga med reparationer, service och underhåll. Varje byrepresentant är sammankallande till beslutsmöte". Varje by beslutar således om byte av garageportar i samförstånd med grannar och styrelse. Enligt Lidingö stad ska garageportarnas kulör och uttryck (t.ex inga fönster),  så långt det är möjligt, överensstämma med original. 

De fastighetsägare som har garage med original vipportar ska montera en säkerhets-vajer i fjädern på var sida och vid behov behöver portarnas fjäderspänning och deras infästning i garageväggen justeras. Portarna behöver då och då smörjas och dess  ledsystem kontrolleras om sprickor uppkommit i beslagen eller deras svetsar.

Sandlådor (bygemensamt)
I respektive radhusby finns minst en sandlåda som ska kontrolleras med tanke på säkerhet och trivsel. Byte av sand i sandlådorna beställs vid behov. 

Planteringar (bygemensamt)
Gemensamma planteringar underhålls vid behov med jordförbättringsmedel, ny jord och nya växter. Egna planteringar på tomt sköts av respektive fastighetsägare. Större träd och buskar med kraftigt rotsystem ska undvikas både på egen och samfälld mark då de kan orsaka skador på ledningssystemen under jord och på garagelängornas grundplatta. Växtlighet ska inte heller finnas för nära garagefasader eller hänga över garagetaken pga risk för fukt- och rötskador. För parkmarken och lekplatsen i mitten av området ansvarar Lidingö stad. 

Elskåp och elkablar (bygemensamt)
Till varje radhusby finns elskåp med mätare för varje radhus. Respektive by ansvarar för skåpens underhåll, att de hålls stängda och att det finns reservsäkringar i skåpen.

Gångvägar (bygemensamt)
Gångvägarna ingår i gemensamhetsanläggningarna för respektive by och föreningen ansvarar för att långsiktigt underhåll sköts. Läs mer under rubriken Vinterunderhåll nedan.

Parkeringsplatser (bygemensamt)
Till radhusbyarna ingår garageplanen och parkeringsplatserna framför garagen.  Observera att detta även gäller  för parkeringsplatserna  vid den andra radhusbyn (grå) som har direktinfart från Törners väg. Parkeringen är avsedd enbart för radhusbyarna och parkeringen är inte gästplats för besökare, förvaringsplats för avregistrerade fordon eller ställplats för husvagnar. 

Vinterunderhåll av garageplaner och gångar  (bygemensamt)
Lidingö stad ansvarar för vinterunderhåll av Törners väg-slingan, bilvägen. Samfälligheten ansvarar för vinterunderhåll (plogning och sandning) av garageplanerna framför garage och gångar i och till byarna. Styrelsen upphandlar entreprenör för vinterunderhåll av samtliga garageplaner/parkeringar i byarna.
Fastighetsägarna gemensamt i respektive by beslutar om man kommande säsong ska anlita  entreprenör eller sköta vinterunderhållet för gångarna själva. 

De enskilda hushållen ansvarar för vinterunderhåll inom respektive tomt och

fastighetsägare är alltid skyldiga att se till att brevbärare och tidningsbud kan ta sig fram till våra brevlådor utan fara. Grus finns att ta från de blå lådorna utplacerade i varje by. 

Sophämtning (bygemensamt)
Samfälligheten ansvarar för abonnemang för hämtning av hushållssopor. Hushållssopor slängs i kärl i byarnas soprum. Respektive by beslutar om även avfall som tidningar och förpackningar ska hämtas. Förpackningar och grovsopor hänvisas till stadens återvinningsstationer samt återvinningscentraler.

Sophämtning 
(parhus)
Fastighetsägaren ansvarar för abonnemang av kärl och hämtning av hushållssopor. Förpackningar och grovsopor hänvisas till stadens återvinningsstationer samt återvinningscentraler.

Förnyelse- och underhållsfonder (alla)
Lag ( 1973:1150) om förvaltning av samfälligheter § 19.
Syftet med att föreningen har fonder (gemensam fond alla + byfonder) är att säkerställa att det finns pengar för underhåll och förnyelse av de gemensamma anläggningarna. 
I samfällighetsföreningen är föreningsstämman det högsta beslutande organet och löpande är det styrelsen som beslutar om användningen av fonderade medel i enlighet med de beslut som medlemmarna fattar på föreningsstämman. Respektive radhusby har möjlighet att besluta om den egna fonden för löpande reparationer och underhåll. För större förnyelser och underhåll förs en dialog med styrelsen.

Städdagar (alla)
Det anordnas en gemensam städdag per år som alla hushåll förväntas delta i.
Respektive by kan vid behov organisera extra städdagar.
Se kalender för datum.

Byrepresentant 
(bygemensamt)
Varje radhusby väljer en byrepresentant. Representanten kan gärna vara en del av styrelsen men det är inte nödvändigt. Varje by bör dock representeras av en ledamot i styrelsen. Se vår nuvarande styrelse och byrepresentanter.

Avfall och återvinning (övrig info)
Lidingö Stad är skyldig att ta hand om hushållsavfall. På stadens hemsida (www.lidingo.se) kan du läsa mer om hur det går till med abonnemang, återvinning och trädgårdsavfall.  


Från den 1 januari 2024 är alla hushåll och verksamheter i Sverige skyldiga att sortera ut matavfallet från sina vanliga sopor och kommunen är skyldig att hämta det. 

När du behöver fler matavfallspåsar så beställer du enklast genom att kontakta Lidingö Stads kundcenter. Påsar finns också att hämta på Stockby Returpark, Stockbyvägen 3, samt i Lidingö Stadshus.

Med start 2024 tar Lidingö stad över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningar.  Senast 2027 ska den fastighetsnära insamlingen av förpackningar ha byggts ut så att alla hushåll kan sortera sina förpackningar hemma. Hur det ska gå till rent praktiskt är ännu inte beslutat. 

Parkering och framfart Törners väg (övrigt viktigt)
Vägen är kommunens ansvar och här gäller de regler för parkering som finns i övrigt på Lidingö. 

Det kan aldrig nog understrykas hur viktigt det är att alla boende på Törners väg ser till att våra egna och våra besökares bilar parkeras så att de inte hindrar ambulans, polis, brandkår, renhållningsbilar med mera. 

Observera att det råder maxhastighet 30 km/h på hela Törners väg men det lämpar sig att köra betydligt långsammare än så då sikten är begränsad och många barn leker och cyklar på gatan.

Gemensamhetsanläggningar enligt anläggningsbeslutet
Gemensamt för alla fastigheter är
- kabel-TV-nät
- vattenledningar med vattenmätare
- dagvattenledningar med brunnar
- spillvattenledningar
- hängrännor med stuprör på
   bostadsbyggnaderna

Gemensamt för radhusen är dessutom i respektive by:
- garage
- sandlådor
- planteringar
- elskåp och elkablar
- gångvägar
- parkeringsplatser

Övrigt gemensamt alla
- förnyelse- och underhållsfonder
- städdagar

Övrigt gemensamt byar
- sophämtning
- vinterunderhåll
- byrepresentant


Underhållsplan
Här kommer samfällighetens underhållsplan att presenteras när klar.